Modernistisch burgerhuis

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Het modernistische burgerhuis werd in 1932 opgetrokken in opdracht van J. Crombez naar een ontwerp van de architect Frans Vandendael. Vandendael was als gemeentelijk architect van Heverlee vooral gekend als ontwerper van verschillende woonwijken met tuinwijkkarakter, alsook van enkele meer regionalistisch geïnspireerde villa’s. Dit modernistische burgerhuis vormt, tot zover gekend, een zeldzaam ontwerp binnen het oeuvre van deze architect. Kenmerkend voor het modernistische ontwerp is de dynamische, horizontaal gelede gevelcompositie met verspringende gevelvlakken voorzien van grote vensterpartijen en het typerende materiaalgebruik met platte baksteen. De niet-conventionele planindeling van deze woning draagt bij tot het vooruitstrevende karakter van het woningontwerp.

Tiensesteenweg 270 (Leuven)