Britse militaire begraafplaats Irish House Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Irish House Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Irish House Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats, ontworpen door W. H. Cowlishaw, met een natuurstenen ommuring met kleine bloembakken. Tegen de westelijke muur is een zitbank uit witte natuursteen uitgebouwd. Daartegenover staat het 'Cross of Sacrifice' op een platform met treden. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en twee esdoorns.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats ontstaan naar aanleiding van de Mijnenslag van 7 juni 1917, toen de 16de (Ierse) divisie er haar doden begroef. De llth Royal Irish Rifles herbegroeven er toen ook 33 mannen van de lst Gordon Highlanders, die in december 1914 omgekomen waren tijdens een aanval bij Petit Bois (Wijtschate). 30 van hen liggen naamloos onder één grafsteen begraven. De begraafplaats werd periodiek gebruikt tot aan het Duitse Lente-Offensief, en opnieuw in september 1918. Nu liggen er 121 doden begraven.

Irish House Cemetery

Savaardlindestraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten oosten van de kerk van Kemmel. De begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw is een kleine, rechthoekige begraafplaats, omgeven door een donkere natuurstenen muur, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.