Klooster met bijhorende school

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Klooster in neotraditionele stijl en bijhorende school, volgens het kadaster beide gebouwd rond 1894. De oprichting van het klooster en een bijgebouw werd door het kadaster geregistreerd in 1894 op naam van Vanneygen Clémencia, kloosterling te Hoegaarden (Mariadal) en Sprengers Stéphania, onderwijzeres te Tienen. Tegelijkertijd werd ten oosten van het klooster een schoolvleugel opgericht in opdracht van Vanstappen Philip, “bestuurder van geestelijke genootschap” te Hoegaarden.

Klein Overlaar 1-3 (Hoegaarden)

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Domein Mariadal

Omwalde site van het rond 1450 opgerichte klooster Maagdendal of Mariadal van de bogaarden. In 1820 werd het kloosterdomein aangekocht door de congregatie 'Soeurs de l'Union au Sacré-Coeur' die in de bestaande gebouwen een kostschool voor meisjes inrichtte. Verbouwingen van het complex in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Sint-Annavleugel dateert van 1909. Eclectische noordoostvleugel van 1922 naar ontwerp van Pierre Langerock. Omgeven door domein van circa 4,5 hectare aangelegd in de loop van de 19de eeuw; een landschappelijke aanleg met Lourdesgrot en twee boogbrugjes en sporen van een neo-Franse tuin uit eerste kwart 20ste eeuw.