Proefstation Remyfabriek

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Het proefstation is volgens onderzoek van E. Willekens een laboratorium uit 1930, in de volksmond ook het ‘Rattenkot’ genoemd, en is gelegen op het zogenaamde ‘Moleneiland’. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm deels werd gedempt. Op dit moleneiland bevond zich het eerste industrieterrein van de Remyfabriek. Het gebouw werd echter opgetrokken na de verhuis van de stijfselfabriek naar een nieuwe site aan de Vaart na de Eerste Wereldoorlog, waar de fabriek zich vandaag nog steeds bevindt. Het proefstation is het enige overblijfsel van de industriële activiteiten van Remy op deze site. Het gebouw diende voor de opslag van de door de fabriek geproduceerde dierenvoeding. Er werden tevens proefdieren gehouden.

industrieel-archeologische waarde

Pastoor Bellonstraat (Leuven)