Britse militaire begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegangspartij met twee hoge bakstenen rondboogconstructies, die bovenaan driehoekig zijn afgewerkt, verwijst naar het verwoeste kasteel dat niet meer heropgebouwd werd. Vanaf de toegang vertrekt een brede laan, gemarkeerd door tulpenbomen, naar de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en sierkersen.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd in december 1914 in het noordelijk deel van het kasteeldomein van Kemmel. Ze bleef in gebruik tot aan het Duitse Lente Offensief in het voorjaar van 1918. Tijdens de Duitse bezetting werd het dorp zwaar beschoten, waardoor het kasteel en de begraafplaats grotendeels vernield raakten. Na de herovering van Kemmel op 31 augustus 1918 werd de begraafplaats in september en oktober 1918 verder gebruikt. Naast de 1135 doden uit de Eerste Wereldoorlog liggen er 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog (mei juni 1940).

Kemmel Chateau Military Cemetery

Nieuwstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog naast de gemeentelijke begraafplaats van Kemmel. De begraafplaats, ontworpen door E. Lutyens en G.H. Goldsmith, wordt gekenmerkt door een toegangsconstructie, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.