Britse militaire begraafplaats Chateau Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/724.1
  • DW002411
  • OW002810

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Chateau Military Cemetery

Nieuwstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

In december 1914 startte men met de aanleg van de begraafplaats in het noordelijk deel van het kasteeldomein, langs de 'Sackville Street'. De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 1135 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Chateau Military Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Kemmel Chateau Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd in december 1914 in het noordelijk deel van het kasteeldomein van Kemmel. Ze bleef in gebruik tot aan het Duitse Lente Offensief in het voorjaar van 1918. Tijdens de Duitse bezetting werd het dorp zwaar beschoten, waardoor het kasteel en de begraafplaats grotendeels vernield raakten. Na de herovering van Kemmel op 31 augustus 1918 werd de begraafplaats in september en oktober 1918 verder gebruikt. Naast de 1135 doden uit de Eerste Wereldoorlog liggen er 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog (mei juni 1940).

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegangspartij met twee hoge bakstenen rondboogconstructies, die bovenaan driehoekig zijn afgewerkt, verwijst naar het verwoeste kasteel dat niet meer heropgebouwd werd. Vanaf de toegang vertrekt een brede laan, gemarkeerd door tulpenbomen, naar de Stone of Remembrance en het Cross of Sacrifice. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en sierkersen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.