Villa Marthe-Germaine

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Villa-Germaine werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd in 1907 in opdracht van de stijfselfabrikant Remy als woonst voor het kaderpersoneel werkzaam in de nabijgelegen fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De eclectische villa ontleent haar belle-époque-karakter aan het decoratief aangewende baksteenmetselwerk, de smeedijzeren bekroningen, de houten balustrade in combinatie met de verdwenen luifel. Ook het paviljoen achter in de tuin en de afsluiting van het perceel dragen bij aan dit karaktervolle geheel dat bovendien erg gaaf bewaard bleef.

Stationsstraat 21 (Leuven)