Britse militaire begraafplaats No. 1 French Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Vierstraat
Locatie Vierstraat 59B (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/725.1
  • OW002811

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Kemmel No. 1 French Cemetery

Vierstraat 59B, Heuvelland (West-Vlaanderen)

De oorsprong van de begraafplaats Kemmel No.1 French Cemetery is niet gekend. De begraafplaats werd kort na de oorlog ontdekt door de Franse dienst voor oorlogsgraven. In het totaal zijn er 390 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). De begraafplaats ligt op een heuvelrug en is vooral aan de kant van de Vierstraat hoger gelegen dan de straatzijde. Ze kan betreden worden via een lange trap, langs beide kanten geflankeerd door een bakstenen muur, waarin o.m. het registerkastje zit. Tegen de helling naast de toegangspartij zijn lage struikjes aangeplant. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ca. 3825m² en wordt omgeven door een lage bakstenen muur, trapsgewijs het licht hellend terrein van de begraafplaats volgend. De begraafplaats is aangelegd in 2 niveaus. Vooraan, op het eerste terras, staat het

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats No. 1 French Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats No. 1 French Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die getuigt van het verwoestende karakter van de oorlog, want de oorsprong ervan is niet gekend. In de omgeving van de Vierstraat werd hevig gevochten tijdens het Duitse Lente-Offensief. De begraafplaats werd kort na de oorlog ontdekt door de Franse dienst voor oorlogsgraven. Er lagen Duitse, Franse en Britse graven. De Franse graven werden verwijderd, terwijl Britse en Duitse graven werden toegevoegd. Nu liggen er 390 doden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan er nauwelijks 41 geïdentificeerd konden worden. Hiertoe behoren 94 Duitsers, op vijf na allemaal onbekend gebleven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en W.R. Cowlishaw, heel mooi gelegen op een heuvelrug, met zicht op het nabijgelegen Klein-Vierstraat British Cemetery. Toegang via een lange trap, die geflankeerd wordt door bakstenen muren. Tegen de helling is Japanse kardinaalsmuts aangeplant.
Op de met bakstenen ommuurde begraafplaats staan onder meer het Cross of Sacrifice en een bakstenen schuilgebouw met een dak uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. De graven zijn vrij regelmatig aangelegd in twee perken. De Duitsers liggen op de laatste twee rijen in een aantal enkel-, dubbel- en massagraven. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken, terwijl het middenpad gemarkeerd wordt door buxussen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.