Arbeiderswoningen Remy

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Dit geheel van vier vergelijkbare arbeiderswoningen werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd tussen 1865-1870/1879 in opdracht van de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy voor de arbeiders werkzaam in de fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen voor de werknemers van de fabriek. Deze rij arbeiderswoningen behoort tot de eerste realisaties van de intensieve bouwpolitiek van de Remyfabriek. Hoewel de woningen behoren tot de oudste gebouwen verbonden aan de geschiedenis van Remy, wordt het ensemble gekenmerkt door een vrij gave bewaring.

Wijgmaalbroek 94-100 (Leuven)