Voormalig Stadhuis van Harelbeke

Beschermd monument van tot (opheffing)

definitieve opheffingsbesluiten: 28-04-2023  ID: 15125

voorlopige opheffingsbesluiten: 21-12-2022  ID: 15105

Gebouwen in de provincie West-Vlaanderen

Het stadhuis van Harelbeke was beschermd als monument.

Het stadhuis van Harelbeke werd in 1973 volledig afgebroken. De oorspronkelijke bescherming werd bij ministerieel besluit van 28 april 2023 opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Waarden

Het stadhuis te Harelbeke, was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Stadhuis van Harelbeke

Marktplein (Harelbeke)
Voormalig stadhuis van Harelbeke, opklimmend tot de 17de eeuw. In 1616 werd naast het oud schepenhuis een nieuw stadhuis gebouwd, dat is ontworpen door de Kortrijkse architect-aannemer Jan Persyn. In 1764 werd het oud schepenhuis gesloopt en op dezelfde locatie, palend aan het 17de-eeuwse stadhuis, wordt een nieuw stadhuis gebouwd naar ontwerp van architect Jean-Baptiste Simoens uit Gent, grotendeels opgetrokken uit afbraakmateriaal. In 1863-1865 worden beide stadhuizen gerestaureerd en uitgebreid met een vredegerecht, ontworpen door architect Pieter Croquison uit Kortrijk.