Boerenburgerhuis met poort

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Gesloten hoeve die minstens opklimt tot het begin van de 19de eeuw. Ze bestaat uit een gekasseid erf met ten westen een boerenburgerhuis in traditionele, classicistische stijl, ten zuiden liggen enkele kleine bijgebouwen en de schuur bevindt zich aan de oostzijde; de voorheen ten noorden liggende stallen zijn inmiddels verbouwd tot een aparte woning (nummer 14). De hoeve was een van de belangrijke hoeves gelegen in het gehucht Spanuit tussen Tienen en Bost. Voor 1882 behoorde het gehucht tot de gemeente Hoegaarden.

Spanuit 16 (Tienen)