Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Kemmel
Straat Molenstraat
Locatie Molenstraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/726.1
  • DW002411
  • OW002812

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery

Molenstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Deze begraafplaats, genoemd naar het nabijgelegen gehucht ‘Vierstraat’ (waar de herberg ‘Kleine Vierstraat’ stond), werd gestart in januari 1917. Na de wapenstilstand werden 364 graven toegevoegd.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Klein-Vierstraat British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats genoemd naar het nabijgelegen gehucht Vierstraat, waar de herberg Kleine Vierstraat stond. Vooral tijdens het Duitse Lente-Offensief werd hier in de omgeving fel gevochten. Tussen januari 1917 en januari 1918 werden er doden begraven door medische posten en gevechtseenheden, in april 1918 werden nog graven toegevoegd. Van de 437 oorspronkelijke graven behoorden er 188 toe aan artillerie-eenheden. Na de wapenstilstand werden nog 364 graven toegevoegd, waardoor er nu 804 militairen begraven liggen.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en J.R. Truelove, in een heel mooi landschappelijk en heuvelachtig kader gelegen. Aan straatzijde wordt de begraafplaats afgebakend met een natuurstenen muur met op het hoogste punt een natuurstenen schuilgebouw, die aan de kant van de begraafplaats is opengewerkt met twee witte zuilen. Op de begraafplaats is zowel een Cross of Sacrifice, geflankeerd door populieren als een Stone of Remembrance aanwezig. De graven liggen vrij regelmatig verspreid over zeven perken, die met bloemperken en struiken worden getooid.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.