Beschermd cultuurhistorisch landschap

Newfoundland gedenkteken met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden (voorlopige opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15335

Landschap gevormd door monument der New-Foundlanders en omgeving

Beschrijving

Het Newfoundland gedenkteken met zijn omgeving, bestaande uit onder andere Canadapopulieren, is beschermd als landschap.

De bescherming als landschap van het Newfoundland gedenkteken en zijn omgeving werd op 14 maart 2024 voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. Het open karakter van de Leiemeersen is gesloten door de populierenaanplanting en verbossing. De aansluitende oude Leiemeander is deels gedempt. De ring rond Kortrijk doorsnijdt het gebied.

Waarden

Het monument der New-Foundlanders en zijn omgeving, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Newfoundland memorial

Gentsesteenweg (Kortrijk)
Gedenkteken ter herinnering aan de laatste dagen van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief en meer bepaald aan de rol van het 'Newfoundland Regiment' tijdens dit offensief. Het gedenkteken met een bronzen kariboe, naar ontwerp van de Britse beeldhouwer Basil Gotto, werd in 1924 onthuld. Voor de inplanting van het gedenkteken werd een beroep gedaan op de Nederlandse landschapsarchitect R.H.K. Rochius.