Het Zoet Water

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)

Is de omvattende vaststelling van

Hoeve van het langgeveltype

Witte Bomendreef 1 (Oud-Heverlee)
Kleine langgestrekte hoeve uit de 18de eeuw voorzien van een rondboogdeur met zandstenen omlijsting.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen

Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Aan de rand van het bos, éénbeukige barokke kapel van drie traveeën, verstevigd door hoge steunberen en uitlopend op een blinde apsis, gedateerd 1661.

Landhuis Spaans Dak

Maurits Noëstraat 2 (Oud-Heverlee)
Twee verdiepingen hoge woning afgedekt met een tichelen zadeldak en geflankeerd door een zadeldaktorentje met trapgeveltjes, uit de 16de, 17de eeuw, achterbijbouw uit de tweede helft van de 18de eeuw.