Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolensite van Harelbeke

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Industriële maalderij met waterturbine De Banmolens en omgeving

Beschrijving

De watermolensite van Harelbeke met zijn natuurlijke omgeving, op de overgang van de Leie naar de oude Leie, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

Voormalige Industriële Maalderij met waterturbine de Oude molens of de Banmolens en delen openbaar domein, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als watermolensite op een oude arm van de Leie, die reeds in 1198 werd vermeld, die onafgebroken tot laat in de 20ste eeuw als dusdanig heeft gefunctioneerd en die vanaf 1850 tot een ware industriële maalderijsite evolueerde en aldus duidelijk de industrialisering van de 19de- en 20ste-eeuwse voedingsbedrijven - in casu graanmolens - illustreert.

Is de omvattende bescherming van

Watermolenstraat 26, 40 (Harelbeke)
De watermolens van Harelbeke of de grafelijke banmolens zijn gelegen op het Leie-eiland bij de grens met de gemeente Kuurne.