Geheel van laat-classicistische burgerhuizen met winkelpuien

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Rij van goed bewaarde handelspanden uit 1837 of 1838 in een laat-classicistische stijl. De drie panden hebben op het gelijkvloers een goed bewaarde houten winkelpui met centrale toegangsdeur. De winkelpuien zijn qua vormgeving 19de-eeuws, maar zijn net als de cementering van de gevels, waarschijnlijk een latere toevoeging. De pui van nummer 10 kan aan de hand van de originele rolluiken in de vitrines op zijn minst eind-19de-eeuws gedateerd worden. Ze dragen het embleem van de firma ‘F.J. Bollekens’, vanaf 1895 de naam van een Antwerps familiebedrijf.

Leuvensestraat 8-12 (Diest)