Batterij

Veldbatterij

Beschrijving

De bescherming omvat de veldbatterij Adinkerke bestaande uit zes open beddingen, 4 geschutsbunkers en 1 commandobunker met bijhorend wegennet.

Waarden

Veldbatterij Adinkerke(Stp.049)opgebouwd uit 6 open beddingen, 4 geschutsbunkers en 1 commandobunker met het bijhorend wegennet is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde unieke en goed bewaarde onderdelen van de Duitse kustverdediging van de Atlantikwall opgetrokken in de periode 1942-1944.
De veldbatterij vormt een schoolvoorbeeld van een typische veldbatterij van de Atlantikwall.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde goed bewaarde getuigenissen van de vestingsbouwkunst uit de Tweede Wereldoorlog en meer bepaald van de verdediging van de Duitse Atlantikwall.

Veldbatterij

Cabourweg (De Panne)
Toen de Duitsers België in 1940 bezetten, werden de belangrijkste havens al snel verdedigd. De havens kregen dan de naam Stützpunkt (Stp), wat betekent dat de haven een weerstandskern bezat om een mogelijke vijandelijke aanval tegen te gaan.