Hof ter Meren

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De gesloten hoeve Hof ter Meren, vermoedelijk met gebouwen uit de 17de of 18de eeuw, was in oorsprong een pachthof van de Infirmerie van het Groot Begijnhof te Leuven. In 1611 werd er een nieuwe pachthoeve gebouwd, zowel op de Villaretkaart (1745-1748) als de Ferrariskaart (1771-1778) ingetekend als hoeve met losse bestanddelen. De hoeve was volgens het kadaster in de 19de en vroege 20ste eeuw nog steeds eigendom van het Groot Begijnhof te Leuven. Met uitzondering van enkele grensveranderingen in 1844 waren er in de 19de en het begin van de 20ste eeuw geen kadastrale mutaties.

Hof ter Meren

Meerstraat 19 (Hoegaarden)