Doktersvilla’s Sint-Kamillus

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Ensemble van twee identieke doktersvilla’s in art deco gebouwd rond 1932 voor de broeders van Liefde van Sint-Kamillus. Zij bouwden tussen 1929 en 1932 het Sint-Kamillusinstituut, een gesticht voor “800 behoeftige krankzinnige mannen”. Deze dokterswoningen lagen vlakbij het domein, en tevens dichtbij het station. In tegenstelling tot de hoofdgebouwen van Sint-Kamillus in eclectische neo-Vlaamserenaissance-stijl, de kapel in neobarokke stijl en de hoeve in neotraditionele stijl, werd voor de bouw van de dokterswoningen gekozen voor een uitbundige art-decostijl.

Eikeboomlaan 1-3 (Bierbeek)