Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery en particulier graf

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De bescherming omvat de Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery met het nabijgelegen particulier graf van Majoor Redmond en toegangspad.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery met het graf van Majoor Redmond en toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W. H. Cowlishaw, met typische kenmerken zoals de natuurstenen ommuring en het Cross of Sacrifice centraal achteraan op een verhoogd terras. De teksten van de landplaten zijn gegrift in een witte natuurstenen zitbank bij de toegang. De graven liggen verspreid over drie perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.
In het verlengde van het graspad naar de begraafplaats ligt het eenzame, particuliere graf van William Redmond, vervaardigd uit grijze hardsteen.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats ontstaan naar aanleiding van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De begraafplaats zou tot aan het Duitse Lente-Offensief gebruikt worden. Hier werden doden begraven door gevechtseenheden of door medische posten, die in de nabijgelegen instelling gestationeerd waren. Na de wapenstilstand werden nog vier graven toegevoegd, wat het totaal op 246 doden uit de Eerste Wereldoorlog brengt. Voor tien mannen werd een special memorial opgericht, omdat hun graf door artillerievuur vernield werd. Tenslotte liggen er nog veertien Britten begraven, die in mei - juni 1940 omgekomen zijn.
Uitermate zeldzaam is het particulier graf dat vlakbij Locre Hospice Cemetery terug te vinden is. Bovendien getuigt dit graf van de Ierse katholieke parlementariër William Redmond van de penibele toestand, waarin het politiek verscheurde Ierland zich decennialang bevond. Redmond kwam tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917 om het leven, toen zijn 16de divisie zij aan zij vocht met de protestantse 36ste (Ulster) divisie, in eigen land gezworen vijanden. Na-oorlogse pogingen om het graf van Redmond over te brengen naar een reguliere Britse militaire begraafplaats werden op de één of andere manier steeds gedwarsboomd.

Is de omvattende bescherming van

Graf William Redmond

Godtschalckstraat (Heuvelland)
Grafkruis uit blauwe hardsteen voor William Redmond, ten westen van de Britse militaire begraafplaats Locre Hospice Cemetery.

Locre Hospice Cemetery

Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw.