New British Cemetry

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Harelbeke
Deelgemeente Harelbeke
Straat Deerlijksesteenweg
Locatie Deerlijksesteenweg zonder nummer (Harelbeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34013/600.1
  • OW002803

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

New British Cemetry

Deerlijksesteenweg zonder nummer, Harelbeke (West-Vlaanderen)

Harlebeke New British Cemetry. Brits oorlogskerkhof beheerd door de Commonwealth War Graves Commission. Begraafplaats naar het ontwerp van architect W.H. Cowlishaw (1870–1957), die over de 200 begraafplaatsen ontwierp.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Harlebeke New British Cemetry, een Brits oorlogskerkhof naar het ontwerp van architect W.H. Cowlishaw, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Harlebeke New British Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Vrij grote verzamelbegraafplaats, die na de Wapenstilstand werd aangelegd door de concentratie van graven van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief uit de omgeving, maar ook door de concentratie in 1924-1925 van mannen die op meer dan 40 Duitse of gemeentelijke begraafplaatsen begraven lagen en onder meer in oktober 1914 om het leven gekomen zijn. Samen met 10 Britse doden van mei 1940 liggen er nu 1126 doden, waarvan er 20 herdacht worden met special memorials en duhallow bloeks.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met veel aandacht voor de architecturale elementen, zoals de voormuur, die kronkelende vormen aanneemt. Een middenas tussen de 19 perken verbindt het Cross of Sacrifice vooraan met de Stone of Remembrance achteraan. Achter deze gedenksteen staat een hoge gebogen muur met aan de uiteinden telkens een gebouwtje met rondbogige nis en zitbank. Heel intensieve tuinaanleg met bloemperken, siergrassen, struiken, haagbeuken en coniferen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.