Hogeschoolplein

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Het Hogeschoolplein werd tussen 1807 en 1812, aangelegd in het midden van de ’s-Meiersstraat, die de Muntstraat verbond met de Naamsestraat. Rechthoekig plein met 19de-eeuwse, typisch neoclassicistische aanleg, gedomineerd door het monumentale Paus Adrianus VI-college en getypeerd door het centrale, met kastanjebomen omzoomde grasveld waarin het standbeeld van André Dumont te midden een plantsoen prijkt. De omliggende bebouwing wordt gekenmerkt door 18de-eeuwse panden die dateren van voor de aanleg van het plein in 1807 en burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit de 19de en 20ste eeuw.

Hogeschoolplein

Hogeschoolplein (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Café De Werf

Hogeschoolplein 5, 5A (Leuven)
Minstens tot de 18de eeuw opklimmend hoekhuis van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met aandaken, muurvlechtingen en schouderstukken. Het pand telde in oorsprong zes traveeën en werd na 1850 opgesplitst in twee woningen.

Centraal grasveld met standbeeld van André Dumont en omringend plantsoen

Het standbeeld werd vervaardigd in brons, het staat op een hoge sokkel in blauwe hardsteen en is omgeven door een ovaal plantsoen.

Gedeelte van het voormalige Standonckcollege

Hogeschoolplein 6 (Leuven)
Langgerekt hoofdvolume met heden zes traveeën en twee bouwlagen tellend breedhuis onder een pannen zadeldak en opgetrokken in baksteen met verwerking van zandsteen voor vensteromlijstingen en steigergaten; in gevelsteen 1763 gedateerde verankerde gevel. Haakse dienstgebouwen.

Hoekwoning in modernistische stijl

Hogeschoolplein 1 (Leuven)
Hoekwoning naar ontwerp van de Leuvense architect Léon Dierickx, in 1938 opgetrokken met een parement van gele baksteen.

Maria-Theresia- en Veteranencollege

Sint-Michielsstraat 2-6 (Leuven)
Voormalig jezuïetencollege, grosso modo I-vormig complex dat bestaat uit een langgerekte straatvleugel, een dwarsvleugel en een haaks daarop ingeplant volume met twee halfcirkelvormige aula's.

Pauscollege

Hogeschoolplein 3 (Leuven)
Vierkant complex, gevormd door vier vleugels rond een rechthoekige binnenkoer, met axiale doorgang van het Hogeschoolplein naar de Charles Deberiotstraat en het Alfons Smetsplein aan de Tiensestraat.

Rest van het voormalige Standonckcollege

Hogeschoolplein 7 (Leuven)
Op de recente toegangstravee na, aan de zijde van het Hogeschoolplein nagenoeg volledig ingebouwd volume dat een restant is van het voormalige Standonckcollege.

Stadswoningen

Hogeschoolplein 10-13 (Leuven)
Enkelhuizen met repeterend schema, volgens de in 1866 goedgekeurde bouwplannen als één geheel opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen.

Stadswoningen

Hogeschoolplein 8-9 (Leuven)
Hoekhuis en burgerhuis die samen figureren op het kadasterplan van 1813 en dus opgetrokken werden tijdens of net na de aanleg van het Hogeschoolplein in 1807-1812.

Stadswoningen

Hogeschoolplein 15 (Leuven)
In zijn huidige voorkomen, grootschalig ensemble van drie aan het Hogeschoolplein gelegen breedhuizen.