Dorpskern Bekkerzeel

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De dorpskern van Bekkerzeel, deelgemeente van Asse, gelegen tussen Asse, Zellik en Groot-Bijgaarden.

Kleistraat, Notelaarstraat, Processiestraat, Schutstraat, Sint-Godardusstraat (Asse), Bekkerzeelstraat, Kloosterweide (Dilbeek)

Is de omvattende vaststelling van

Brouwerij Van den Moortel

Schutstraat 11-15 (Asse)
Voormalige brouwerij Van den Moortel, op het einde van de jaren 1990 verbouwd tot lofts naar ontwerp van architect E. Coffe ; de oorspronkelijke inrichting is volledig verdwenen.

Brouwerswoning

Schutstraat 9A-B (Asse)
Voormalige brouwerswoning, negentiende-eeuws breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak van kunstleien, met de nok parallel aan de straat.

Dorpsherberg

Sint-Godardusstraat 3 (Asse)
Voormalige dorpsherberg, gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel (Besluit van 13 november 2002). Breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opklimmend tot het midden van de negentiende eeuw.

Gemeentehuis van Bekkerzeel en school

Notelaarstraat 12 (Asse)
Boven het straatniveau gelegen, heden leegstaand 19de-eeuws complex bestaande uit het voormalige gemeentehuis aan de straat en achterin aansluitend de schoolvleugel.

Hoevecomplex

Schutstraat 17 (Asse)
Hoevecomplex, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw meermaals vergroot; gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel.

Kostershuis

Schutstraat 7 (Asse)
Voormalig kostershuis met omheind, met gras begroeid voortuintje, gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel.

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)
Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.

Pastorie Sint-Godardusparochie met omringende, ommuurde tuin

Schutstraat 2 (Asse)
Gebouwd in 1764, met omringende, ommuurde tuin, evenals de kerk, in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden.