Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die door Franse troepen aangelegd was, toen ze hier vochten tijdens het Duitse Lente-Offensief. De 248 Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Tegelijk werden Britse en Duitse graven uit de slagvelden rondom Loker naar deze begraafplaats geconcentreerd. De 58 Britse doden zijn vooral omgekomen ten gevolge van de Ontzettingsgevechten van augustus 1918. Opmerkelijk is het feit dat er op deze Britse begraafplaats meer Duitsers dan Britten begraven liggen, namelijk 75 Duitsers, waarvan er slechts drie konden geïdentificeerd worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met karakteristieke elementen zoals de natuurstenen ommuring, een smeedijzeren toegangshekken en het Cross of Sacrifice. De 75 Duitsers liggen onder negen rechthoekige grafstenen in de uitsprong links achteraan. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en twee meidoorns.

Locre No.10 Cemetery

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met Britse en Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen tussen Loker en Dranouter. De ommuurde begraafplaats met L-vormig grondplan, een smeedijzeren toegangshekken en een 'Cross of Sacrifice' werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en opgaande bomen.