Beschermd monument

Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Locre No.10 Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die door Franse troepen aangelegd was, toen ze hier vochten tijdens het Duitse Lente-Offensief. De 248 Franse graven werden na de oorlog verwijderd. Tegelijk werden Britse en Duitse graven uit de slagvelden rondom Loker naar deze begraafplaats geconcentreerd. De 58 Britse doden zijn vooral omgekomen ten gevolge van de Ontzettingsgevechten van augustus 1918. Opmerkelijk is het feit dat er op deze Britse begraafplaats meer Duitsers dan Britten begraven liggen, namelijk 75 Duitsers, waarvan er slechts drie konden geïdentificeerd worden.

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw, met karakteristieke elementen zoals de natuurstenen ommuring, een smeedijzeren toegangshekken en het Cross of Sacrifice. De 75 Duitsers liggen onder negen rechthoekige grafstenen in de uitsprong links achteraan. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en twee meidoorns.

Is de bescherming van

Dikkebusstraat zonder nummer (Heuvelland)
Locre No. 10 Cemetery is één van de begraafplaatsen die door Franse eenheden werden aangelegd in het voorjaar van 1918. Er liggen nu 58 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 75 Duitsers begraven. Locre No 10 Cemetery werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. De begraafplaats heeft een L-vormig grondplan, met een oppervlakte van ca. 730m², omgeven door een lage donkergrijsgroene natuurstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen. Het terrein van de begraafplaats is genivelleerd en ligt hoger dan het straatniveau. Aan straatzijde is de voormuur nauwelijks hoger dan het niveau van de begraafplaats. De witte stenen in de muurtjes links en rechts van het smeedijzeren toegangshekken vermelden ‘Locre No 10 Cemetery MCMXVIII’. Bij de toegang bevinden zich de Nederlandstalige en Engelstalige landplaten, evenals de metalen informatieplaat op een lage, schuine tafel. Vanaf de toegang vertrekt e