Dorpskern Alsemberg

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Alsemberg wordt gedomineerd door de halverwege een heuvelrug ingeplante laatgotische en in de periode 1862-1906 ingrijpend gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwkerk.

Dorpskern Alsemberg

Boonstraat, Brusselsesteenweg, Fr. Deneyerstraat, Froetenweg, Kapelaansplein, Kloosterweg, Oude Postweg, Pastoor Bolsstraat, Vanderveldenlaan, Witteweg (Beersel)

Is de omvattende vaststelling van

Afspanning De Zwaan

Pastoor Bolsstraat 2-14 (Beersel)
18de-eeuwse herberg aan de voet van de Alsenberg aan het begin van de Pastoor Bolsstraat, in de as van de kerk.

Arbeidershuisje

Pastoor Bolsstraat 27 (Beersel)
Eénlaags arbeidershuisje van één travee, leunend tegen de helling, daterend uit einde 19de eeuw.

Fr. Deneyerstraat 1 (Beersel)
Dwars op de straat gebouwde burgerwoning, opgetrokken rond 1900 voor rekening van landbouwer Philip Heymans-Deridder.

Burgerhuizen annex atelier

Boonstraat 5-7 (Beersel)
Twee woningen met atelier opgetrokken voor Josephus Struelens-Denayer circa 1905.

Ensemble van feestzaal, cafés en woningen

Pastoor Bolsstraat 5, 9-13 (Beersel)
Beeldbepalend geheel in de bocht van de Pastoor Bolsstraat bestaande uit feestzaal De Bron met bijhorend café en café In de Alsembloem en woningen.

Hoekpand met burgerlijk café

Pastoor Bolsstraat 16-20 (Beersel)
Karakteristiek hoekpand uit het begin van de 20ste eeuw met een authentiek bewaard burgerlijk café uit het interbellum, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht van Alsemberg. Het pand bevatte voorheen ook een winkel in het linkse gedeelte.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Pastoor Bolsstraat (Beersel)
De neogotische kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand werd opgetrokken in 1894 in opdracht van juffrouw Barbara Walschot, naar ontwerp van architect Jules Jacques Van Ysendyck.

Kapelaanswoningen en klooster van de Franse nonnen

Pastoor Bolsstraat 37-41 (Beersel)
U-vormig complex bestaande uit 16de-eeuwse kapelaanshuizen, in de 19de-eeuw uitgebreid met haakse klooster- en schoolvleugels, later meermaals uitgebreid.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

De 18de-eeuwse pijlerkapel, is ook bekend als de Kapel van de Roode Poort naar de aanpalende hoeve. Op de voet van de kapel bleef het steenkappersmerk van Robert Derideau bewaard.

Oorlogsgedenkteken

Kapelaansplein (Beersel)
Het oorlogsmonument werd opgericht aan de noordzijde van de kerk, op het voormalige kerkhof. Het ontwerp is van Herman Lemaire uit Dworp en de bronzen sculptuur werd uitgevoerd door Henri Holemans.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kapelaansplein 1 (Beersel)
Laatgotische kerk met omringend geruimd kerkhof. Het huidige gebouw gaat terug tot de 14de eeuw met belangrijke restauraties in de 19de eeuw.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Pastoor Bolsstraat 19 (Beersel)
18de-eeuwse pastorie gelegen halverwege de Alsemberg ten zuiden van de trappen naar de Onze-Lieve-Vrouwkerk.