Dorpskern Orsmaal

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Als voormalige zetel van een kleine heerlijkheid, op de grens met het prinsbisdom Luik, die onder het gezag van de hertogen van Brabant ressorteerde, vormt Orsmaal een illustratie van een oude feodale site waarvan de structuur en configuratie op het terrein nog nadrukkelijk aanwezig zijn.

Dorpskern Orsmaal

3e Regt.Lansiersstraat, Ezelsbaan, Helen-Bosstraat, Sint-Truidensesteenweg (Linter)

Is de omvattende vaststelling van

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Helen-Bosstraat (Linter)
De octogonale kapel vormt een goed bewaard voorbeeld van een neoclassicistische bedevaartkapel, gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw, naar ontwerp van Jan Lowet.

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

3e Regt.Lansiersstraat (Linter)
Voorbeeld van een bescheiden, 1765 gedateerde classicistische plattelandskerk, samen met omliggend kerkhof volledig omsloten door een bakstenen ommuring.