Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Vanaf Bogaarden gezien vormen het dorp Bellingen, het Hof ter Kammen en de voormalige abdijhoeve van Cantimpré een waardevol geheel. Het hof ter Kammen situeert zich aan het einde van een vlakte voor de glooiingen waarop zich Bellingen situeert. Tussenin vloeit de Roskambeek.

Cantempréstraat , Kriekelaerestraat , Nerebosstraat , Terkammenstraat , Trapstraat (Pepingen)

Is de omvattende vaststelling van

Abdijhoeve Cantimpré

Cantempréstraat 3 (Pepingen)
Ruime vierkanthoeve met gebouwen uit de 19de eeuw, overluifelde inrijpoort, boerenwoning, stallen en langsschuur, een omheiningsmuur van natuur- en baksteen verbindt de hoeve met de kerk, binnen deze omheining liggen nog twee langsschuren.

Hof ter Kammen

Terkammenstraat 31 (Pepingen)
Gesloten hoeve met rondbooginrijpoort gedateerd 1860, tweelaags boerenburgerhuis daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, langsschuur uit 1870 en recentere hoevegebouwen, ten zuidoosten alleenstaand bakhuisje.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Cantempréstraat (Pepingen)
Voormalige priorijkerk, homogeen gebouw opgetrokken in baksteen en blauwe hardsteen, aangevat in 1619 en aansluitend bij de Henegouwse gotiek, ten zuiden bevindt zich een langgerekt kerkhof.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Cantempréstraat 1 (Pepingen)
Een in circa 1837 gebouwde pastorie met tuin van 34,5 are met enkele relicten van de oorspronkelijke beplanting.