Britse militaire begraafplaats Kandahar Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Kandahar Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Kandahar Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Ch. Holden en W.H. Cowlishaw, grotendeels omgeven door een natuurstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat centraal vooraan op de begraafplaats. Achteraan staat een natuurstenen schuilgebouw met een dak uit witte natuurstenen blokken. De grafstenen liggen vrij onregelmatig verspreid over twee perken. Behalve de bloemperken en struiken zorgen vooral de vele sierkersen voor een serene sfeer.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats tussen november 1914 en het Duitse Lente-Offensief aangelegd. Een kleine Duitse begraafplaats van tijdens de daaropvolgende Duitse bezetting werd verwijderd. Na de geallieerde herovering van de omgeving tijdens de Ontzettingsgevechten, werden nog graven toegevoegd. Van de 446 doden zijn er veel afkomstig van de 14th (Light) Division.

Kandahar Farm Cemetery

Nieuwkerkestraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordoosten van Nieuwkerke. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. De L-vormige begraafplaats wordt gekenmerkt door twee smeedijzeren toegangshekken, een natuurstenen omheiningsmuur en schuilgebouw, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.