Sint-Jacobsplein met aanpalende straten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De aanleg van het Sint-Jacobsplein, genoemd naar de vlakbij gelegen Sint-Jacobskerk, werd in 1824-1827 gerealiseerd door aannemer Ferdinandus Duchesne, die bij openbare aanbesteding was aangewezen.

ruimtelijk-structurerende waarde

Biezenstraat, Hertstraat, Kapucijnenvoer, Pelgrimstraat, Sint-Hubertusstraat, Sint-Jacobsplein, Wagenweg (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Architectenwoning Ange de Bruyn

Biezenstraat 1-3 (Leuven)
Door A. De Bruyn ontworpen ensemble dat gevormd wordt door een monumentale herenwoning in empirestijl, aanpalend een koetspoort en een paviljoen, en een ruime stadstuin.

Wagenweg 19 (Leuven)
Woning met lijstgevel opgetrokken in gele baksteen met verwerking van bruin geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen, ontworpen in 1906 door P. Langerock.

Kapucijnenvoer 18 (Leuven)
Woonhuis met achterhuis en tuin, twee bouwlagen en twee traveeën in traditionele bak-en zandsteenstijl.

Herenhuis

Wagenweg 17 (Leuven)
Herenhuis met neoclassicistische lijstgevel gekenmerkt door een risalietvormige, Empire-getinte poorttravee met steekboogvormige poort in een omlijsting van witte natuursteen, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Stadswoning met gevel van 1936

Biezenstraat 5 (Leuven)
19de-eeuws breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapel.