Beschermd monument

Brouwerij Mena met fabrieksschoorsteen en kantoorgebouw

Beschermd monument van 12-07-2005 tot heden

ID: 1206   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1206

Besluiten

Brouwerij Mena
definitieve beschermingsbesluiten: 12-07-2005  ID: 4423

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige brouwerij Mena met fabrieksschoorsteen en kantoorgebouw, gebouwd in 1933 door architect Mispelters. De brouwerijsite werd reeds in 1994 als dorpsgezicht beschermd.Waarden

De voormalige Brouwerij Mena, inclusief de fabrieksschoorsteen en het kantoorgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

het betreft een voorbeeld van een brouwerij complex anno 1932 met bewaarde fabrieksschoorsteen en kantoorgebouw in de typische zakelijke stijl. De brouwerij Mena illustreert daarenboven de industriƫle en sociaal-economische ontwikkeling die Rotselaar in de eerste helft van deze eeuw kenmerkte waarbij een ambachtelijk familiebedrijf uitgroeide tot een industrieel bedrijf met een 100-tal werknemers en is aldus een belangrijke materiƫle getuige van een algemeen groeiende industrialisatie van de voedingsindustrie, in casu het brouwersbedrijf.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: de 24 meter hoge brouwzaal met aanhorigheden, gerealiseerd in 1932 naar ontwerp van de Leuvense architect Edouard Mispelter, is een voorbeeld van de toepassing van de principes van het Nieuwe Bouwen met 'art-deco'-invloeden op bedrijfsarchitectuur.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerij Mena

Provinciebaan 2 (Rotselaar)
Een 24 meter hoge modernistische brouwzaal, betonskeletbouw met afgeronde hoeken en art-deco-elementen, in 1932 gebouwd naar ontwerp van Edouard Mispelter samen met kantoorruimte in zakelijke stijl.