Dorpskern Korbeek-Lo

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Het centrum van Korbeek-Lo is uitgebouwd rond de Heilig Kruiskerk, ingeplant ter hoogte van de kruising van Bierbeekstraat en Pastoriestraat.

Bierbeekstraat, Pastoriestraat (Bierbeek)

Is de omvattende vaststelling van

Parochiekerk Heilig Kruis

Bierbeekstraat (Bierbeek)
Het huidige bak- en kalkstenen gebouw dateert voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw. De plattegrond toont een drie traveeën diep koor met driezijdige apsis en aanleunende sacristie, één beuk van vijf traveeën en een westtoren geflankeerd door twee bijgebouwtjes.

Villa Korbeek met herenboerenparkje

Pastoriestraat 2 (Bierbeek)
In 1870 tot villa verbouwde hoeve; de bouwheer was vermoedelijk Philippe Caluwaerts, die in 1872 burgemeester van Korbeek-Lo werd. Omgeven door een beplantingsrestant (oude bruine beuken) van een typisch 'herenboerenparkje'.