Dorpskern Binkom

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De dorpskern van Binkom is gelegen op een zuidelijk georiënteerde helling die de vallei van de Spelthofbeek domineert en omvat onder meer de Sint-Jan-de-Doperkerk, de pastorie, een dorpswoning, een café, een kosters- en fruittelerswoning, een 1785 gedateerd boerenhuis, een herberg en hoevecomplex.

Dorpskern Binkom

Brusselstraat, Kasteelstraat, Kerkstraat, Tiensesteenweg (Lubbeek)

Is de omvattende vaststelling van

Tiensesteenweg 67 (Lubbeek)
Bak- en zandstenen huis met aanhorigheid uit de tweede helft van de 18de eeuw, voorgevel volledig vernieuwd.

Dorpswoning gedateerd 1789

Tiensesteenweg 65 (Lubbeek)
Dorpswoning in bak- en zandsteenbouw, twee verdiepingen met rechthoekige deur en vensters met uitspringende sluitsteen, gedateerd door middel van muurankers.

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met kerkhof

Kerkstraat 1 (Lubbeek)
Georiënteerde, overwegend neogotische plattelandskerk met deels ingebouwde tot de 13de eeuw opklimmende westtoren, gebouwd 1873-1874, gelegen op een hoogte en omringd door een ommuurd kerkhof.

Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie met tuin

Kerkstraat 4 (Lubbeek)
Pastorie gebouwd omstreeks 1788-1791 met pastorietuin van 22,5 are, oorspronkelijk bestaande uit drie percelen met specifieke bestemming; Dubbelhuis in baksteenbouw met gebruik van zandsteen, twee verdiepingen en lage bijbouw gelegen in pastorietuin vermoedelijk rond 1870 heraangelegd met een 'landschappelijk' gedeelte.