Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.

Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Is de omvattende vaststelling van

Antitankgracht

Haacht (Haacht)
De antitankgracht van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel.

Commandobunker C40

Flosstraat (Tervuren)
Commandobunker van de tweede lijn bestaande uit een L-vormige constructie van gewapend beton, maakt deel uit van de KW-linie, waarvan de aanleg gebeurde in 1939-1940.

Commandobunker C45

Bollestraat (Overijse)
Betonnen 1ste-lijns bunker van de KW-linie, van Koningshooikt tot Waver, opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog.

Commandobunker C46

Mommaertsstraat (Overijse)
Betonnen commandobunker gelegen aan de straat in de holle weg, deze bunker is een 1e-lijns bunker van de KW-linie, opgericht tijdens het interbellum.

Communicatiebunker C36

Hoogveldbaan (Bertem)
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd een communicatiebunker gebouwd in de holle weg. De bunker maakte deel uit van de militaire verdedigingsgordel tussen Koningshooikt en Waver.

Connectiekamer CV 47

Schaatbroekstraat (Overijse)
Betonnen bunker gelegen in de holle weg in een scherpe bocht van de straat, deze bunker is een connectiekamer van het telefoonnetwerk van de KW-linie, opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog.

Connectiekamer VB 63

Grotstraat (Overijse)
Betonnen bunker gelegen in een stuk holle weg, het is een connectiekamer van het telefoonnetwerk van de KW-linie.

Connectiekamer VB 65

Waaienbergstraat (Overijse)
Betonnen bunker als onderdeel van de KW-linie, opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog.

Connectiekamer VB59

Dorreweg (Tervuren)
Deze ingegraven L-vormige constructie van gewapend beton maakt deel uit van de KW-linie, waarvan de aanleg gebeurde in 1939-1940.

Gevechtsbunker F7 KW-linie

Tivolistraat (Leuven)
Gevechtsbunker F7 gelegen langs de spoorlijn Leuven-Ottignies uit het einde van de jaren 1930, de mobilisatieperiode vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De bunker maakt deel uit van de KW-linie.