Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden
Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 22-09-2021 ID: 14867
Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse, Tervuren (Vlaams-Brabant)
Deel van de verdedigingslinie tussen Koningshooikt en Waver, gebouwd in 1939 om België te beschermen tegen een Duitse inval.
Haacht (Haacht)
De antitankgracht van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel.
Flosstraat (Tervuren)
Commandobunker van de tweede lijn bestaande uit een L-vormige constructie van gewapend beton, maakt deel uit van de KW-linie, waarvan de aanleg gebeurde in 1939-1940.
Bollestraat (Overijse)
Betonnen 1ste-lijns bunker van de KW-linie, van Koningshooikt tot Waver, opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog.
Mommaertsstraat (Overijse)
Betonnen commandobunker gelegen aan de straat in de holle weg, deze bunker is een 1e-lijns bunker van de KW-linie, opgericht tijdens het interbellum.
Hoogveldbaan (Bertem)
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd een communicatiebunker gebouwd in de holle weg. De bunker maakte deel uit van de militaire verdedigingsgordel tussen Koningshooikt en Waver.
Schaatbroekstraat (Overijse)
Betonnen bunker gelegen in de holle weg in een scherpe bocht van de straat, deze bunker is een connectiekamer van het telefoonnetwerk van de KW-linie, opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog.
Grotstraat (Overijse)
Betonnen bunker gelegen in een stuk holle weg, het is een connectiekamer van het telefoonnetwerk van de KW-linie.
Waaienbergstraat (Overijse)
Betonnen bunker als onderdeel van de KW-linie, opgericht tijdens het interbellum net voor de Tweede Wereldoorlog.
Dorreweg (Tervuren)
Deze ingegraven L-vormige constructie van gewapend beton maakt deel uit van de KW-linie, waarvan de aanleg gebeurde in 1939-1940.
Tivolistraat (Leuven)
Gevechtsbunker F7 gelegen langs de spoorlijn Leuven-Ottignies uit het einde van de jaren 1930, de mobilisatieperiode vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De bunker maakt deel uit van de KW-linie.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/120618 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.