Dorpskom Gaasbeek

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De beschermde dorpskom van Gaasbeek wordt gevormd door het bijna rechthoekige Arconateplein en strekt zich ten noorden en ten westen uit tot respectievelijk de Beek en de Molenbeek.

industrieel-archeologische waarde

Dorpskom Gaasbeek

Arconateplein, Donkerstraat, Onderstraat, Oude Winkelstraat, Winkelstraat (Lennik)

Is de omvattende vaststelling van

De Molensteen

Donkerstraat 20 (Lennik)
Op de hoek met de Onderstraat, café, boerderij en brouwerij. Inrijpoort met houten latei onder een pannen schilddak. Dubbelhuis met één bouwlaag, vijf traveeën en pannen zadeldak.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met ommuurd kerkhof

Donkerstraat (Lennik)
Mooi bakstenen kerkje met omringend kerkhof ingeplant aan de voet van een heuvelrug, met beboomd rechthoekig dorpsplein ten westen.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Donkerstraat 21 (Lennik)
Ingeplant op een helling ten noordoosten van de kerk. Dubbelhuis met twee verdiepingen, vijf traveeën en een kunstleien zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Schandpaal

Ten westen van de kerk ligt het dorpspleintje met de arduinen schandpaal: gladde schacht met een hoge sokkel en bekroning zonder opschrift.