Dorpskern Leerbeek

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Het afgebakende dorpsgezicht omvat enerzijds kerkhof, pastorietuin en een met meidoornhagen omzoomde weide en anderzijds de direct aansluitende dorpsbebouwing, waaronder nog enkele voorbeelden van de 18de-eeuwse basisbebouwing die een positieve bijdrage leveren tot het algemene dorpsbeeld.

Dorpskern Leerbeek

Brusselstraat, Edingsesteenweg, Sint-Pietersplein (Gooik)

Is de omvattende vaststelling van

Brusselstraat 6 (Gooik)
Voorheen een huis van zes traveeën met een verhoogde begane grond en een zadeldak, uit begin 19de eeuw.

Gesloten hoeve

Sint-Pietersplein 1 (Gooik)
Schuin tegenover kerk en pastorie, bevindt zich een middelgrote vierkantshoeve die de hoek vormt van Sint-Pietersplein en Edingsesteenweg. Over ontstaan en betekenis is niets bekend.

Parochiekerk Sint-Pieter

Sint-Pietersplein (Gooik)
Homogeen classicistische kerk met ommuurd kerkhof rondom, gebouwd in 1769-1773 naar ontwerp van architect J.B. Thibaut.

Pastorie Sint-Pietersparochie

Sint-Pietersplein 8 (Gooik)
Vlak tegenover de kerk bevindt zich de vrijwel gelijktijdig en in opdracht van het Nijvelse kapittel opgetrokken pastorie. In 1867 werd ze verbouwd door provinciaal architect Louis Spaak.