Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden
Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 22-09-2021 ID: 14867
Lei (Leuven)
De Lei, gelegen tussen de Dijle en het Handbooghof, vormde tot het begin van de 20ste eeuw de westelijke begrenzing van één van de oudste wijken van Leuven, met name de Slachthuiswijk. De westelijke straatwand met geknikte rooilijn wordt nog steeds bepaald door een markante aaneengesloten rijbebouwing, getuigend voor de historische evolutie van de straat.
Lei 11 (Leuven)
Enkelhuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een rood pannen zadeldak, dat een gedeelte is van de voormalige brouwerij 't Sas van Gendt, een 17de-eeuws breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl.
Lei 19 (Leuven)
Gebouwencomplex dat bestaat uit een ruime, laatbarokke herenwoning op L-vormig grondplan, enkele laat-19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen, en achteraan in de tuin de gebouwen van de voormalige mouterij.
Lei 7 (Leuven)
Woonhuis bij de voormalige brouwerij Den Anker. De woning werd tussen 1619 en 1622 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl en in 1699 aan de rechterzijde met twee traveeën verbreed door incorporatie van het aanpalende pand.
Lei 51 (Leuven)
Het pand werd in 1908 omgebouwd tot mouterij, waartoe het pand aanzienlijk verhoogd werd. Sporen van dubbele ontlastingsbogen wijzen op een oudere kern met kruisvensters, opklimmend tot de 17de eeuw.
Lei 21 (Leuven)
In kern mogelijk tot het einde van de 17de eeuw opklimmend breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met dakkapel en een aandak dat voorzien is van muurvlechtingen.
Lei 17 (Leuven)
In kern zeker tot het derde kwart van de 17de eeuw opklimmend breedhuis dat vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw door brand geteisterd en kort daarna hersteld werd.
Lei 25, 23A (Leuven)
Ruime herenwoning, in 1834 ontstaan door samenvoeging van twee oudere kernen, en opgevat als dubbelhuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en een mezzanino onder een kunstleien zadeldak.
Lei 13 (Leuven)
Statige herenwoning, in 1864 opgetrokken als enkelhuis van vier brede traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.
Lei 15 (Leuven)
L-vormig hoofdgebouw, met aan de noordzijde aansluitend achterhuis en aan de zuidzijde kleine, haakse vleugel. Het achterhuis is het best bewaard en werd vermoedelijk in de 17de eeuw gelijktijdig met het hoofdvolume opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl.
Brusselsestraat 90-92, Lei 1 (Leuven)
In 1994 als monument beschermde hoekwoning van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met twee traveeën aan de Brusselsestraat en drie traveeën aan de Lei.
Lei 23, 27-31 (Leuven)
Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, vermoedelijk met oudere kern.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huizenrij Lei [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/120634 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Stad Leuven
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.