Huizenrij Lei

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

De Lei, gelegen tussen de Dijle en het Handbooghof, vormde tot het begin van de 20ste eeuw de westelijke begrenzing van één van de oudste wijken van Leuven, met name de Slachthuiswijk. De westelijke straatwand met geknikte rooilijn wordt nog steeds bepaald door een markante aaneengesloten rijbebouwing, getuigend voor de historische evolutie van de straat.

industrieel-archeologische waarde

Huizenrij Lei

Lei (Leuven)

Is de omvattende vaststelling van

Brouwerij 't Sas van Gendt

Lei 11 (Leuven)
Enkelhuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een rood pannen zadeldak, dat een gedeelte is van de voormalige brouwerij 't Sas van Gendt, een 17de-eeuws breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl.

Brouwerij de Jonge Sint-Jacob

Lei 19 (Leuven)
Gebouwencomplex dat bestaat uit een ruime, laatbarokke herenwoning op L-vormig grondplan, enkele laat-19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen, en achteraan in de tuin de gebouwen van de voormalige mouterij.

Brouwerswoning Den Ancker

Lei 7 (Leuven)
Woonhuis bij de voormalige brouwerij Den Anker. De woning werd tussen 1619 en 1622 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl en in 1699 aan de rechterzijde met twee traveeën verbreed door incorporatie van het aanpalende pand.

Burgerhuis d'Eylant

Lei 51 (Leuven)
Het pand werd in 1908 omgebouwd tot mouterij, waartoe het pand aanzienlijk verhoogd werd. Sporen van dubbele ontlastingsbogen wijzen op een oudere kern met kruisvensters, opklimmend tot de 17de eeuw.

Burgerhuis Den Sterrekijker

Lei 21 (Leuven)
In kern mogelijk tot het einde van de 17de eeuw opklimmend breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met dakkapel en een aandak dat voorzien is van muurvlechtingen.

Burgerhuis Het Jesuken

Lei 17 (Leuven)
In kern zeker tot het derde kwart van de 17de eeuw opklimmend breedhuis dat vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw door brand geteisterd en kort daarna hersteld werd.

Burgerhuizen in historiserende wederopbouwstijl

Lei 6-8 (Leuven)
Enkelhuizen in historiserende wederopbouwstijl met twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met fraaie dakkapel, opgetrokken in 1922.

Herenhuis

Lei 25, 23A (Leuven)
Ruime herenwoning, in 1834 ontstaan door samenvoeging van twee oudere kernen, en opgevat als dubbelhuis van vijf traveeën, drie bouwlagen en een mezzanino onder een kunstleien zadeldak.

Herenhuis

Lei 13 (Leuven)
Statige herenwoning, in 1864 opgetrokken als enkelhuis van vier brede traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak.

Herenhuis Keyser Karel

Lei 15 (Leuven)
L-vormig hoofdgebouw, met aan de noordzijde aansluitend achterhuis en aan de zuidzijde kleine, haakse vleugel. Het achterhuis is het best bewaard en werd vermoedelijk in de 17de eeuw gelijktijdig met het hoofdvolume opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl.

Hoekhuis De Donderbus en De Cleijn Donderbus

Brusselsestraat 90-92, Lei 1 (Leuven)
In 1994 als monument beschermde hoekwoning van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met twee traveeën aan de Brusselsestraat en drie traveeën aan de Lei.

Stadswoningen

Lei 23, 27-31 (Leuven)
Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, vermoedelijk met oudere kern.

Stadswoningen

Lei 12-14 (Leuven)
19de-eeuwse enkelhuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met oudere kernen en lijstgevels in neoclassicistische stijl.