Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Nieuwkerke
Straat Eikelstraat
Locatie Eikelstraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/735.1
  • OW002821

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery

Eikelstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

‘Westhof Farm’ werd als hoofdkwartier gebruikt door de Nieuw-Zeelandse Divisie in mei en juni 1917. De aanleg van de begraafplaats startte in mei 1917. Volgens het huidige register liggen er 136 militairen begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is het werk van G.H. Goldsmith.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Westhof Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd vanaf mei 1917, toen de nabijgelegen hoeve Westhof Farm als hoofdkwartier gebruikt werd door de Nieuw-Zeelandse Divisie. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot de verovering van het dorp in april 1918. Volgens het huidige register liggen er 136 militairen begraven. Voor zes militairen, wiens graf vernield raakte door het artillerievuur, werd een special memorial opgericht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats op een heuvel flank gelegen, met een prachtig panoramisch zicht op de omgeving. Het ontwerp is van G.H. Goldsmith. Vooral in de hoek waar het Cross of Sacrifice staat, steekt de begraafplaats hoog boven het straatniveau uit. Behalve de bakstenen toegangspartij wordt de begraafplaats omgeven door een haag (beuk).

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.