Solferino Farm Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Brielen
Straat Kapellestraat
Locatie Kapellestraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/720.1
  • OW002882

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Solferino Farm Cemetery

Kapellestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De naam 'Solferino Farm' werd aan de boerderij tegenover de begraafplaats gegeven door Franse troepen. De aanleg van de begraafplaats werd pas in oktober 1917 gestart. Er liggen eveneens 5 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven.

Beschrijving

Het Solferino Farm Cemetery te Brielen, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Solferino Farm Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Britse begraafplaats aangelegd in oktober 1917, tegen het einde van de Derde Slag bij Ieper. De begraafplaats zou tot augustus 1918 gebruikt worden door gevechtseenheden. Ongeveer een derde van de 299 doden uit de Eerste Wereldoorlog behoorde tot een artillerie-eenheid. Er liggen eveneens 5 doden uit mei juni 1940. De begraafplaats (en de nabijgelegen boerderij) heeft haar naam te danken aan Franse troepen, die de sector bezetten aan het begin van 1915.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Langgerekte begraafplaats, ontworpen door R. Blomfield en J .R. Truelove, grotendeels omgeven met een muur uit grijsgroene natuursteen, afgedekt met witte natuurstenen dekplaten. De toegangspartij is in witte natuursteen uitgevoerd, met trappen, zitbanken en een smeedijzeren poortje. Centraal vooraan staat het Cross of Sacrifice.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.