Hoeve Ter Borgt

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

U-vormige hoeve, qua oorsprong opklimmend tot de eerste helft van de 13de eeuw met een statig 18de-eeuws woonhuis in Maaslandse stijl. De oorspronkelijke hoeve bestond uit afzonderlijke volumes rond een binnenhof maar groeide in de loop van de 18de en het begin van de 19de eeuw uit tot een gesloten hoeve. Door het slopen van de noordwestvleugel in de jaren 1980 kreeg de hoeve opnieuw een U-vormig grondplan: de zuidoostvleugel omvat het woonhuis, de toegang tot het erf, een stal en een bergruimte; de zuidwestvleugel bestaat heden uit een moderne schuur en de noordoostvleugel omvat de stallen. Verder ten noordoosten ligt een L-vormige voormalige varkensstal.

industrieel-archeologische waarde

Hoeve Ter Borgt