Beschermd monument

The Huts Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12071
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12071

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 25-03-2009  ID: 4594

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats The Huts Cemetery te Dikkebus, is beschermd als monument.



Waarden

Britse militaire begraafplaats The Huts Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die aangelegd is tijdens de Derde Slag bij Ieper, toen vlakbij field ambulances ingericht waren. Vlakbij waren er artillerieposities opgesteld, wat verklaart dat maar liefst 2/3 van de 1100 begraven mannen tot artillerie-eenheden behoorde. De begraafplaats werd nog gebruikt tot aan het Duitse Lente-offensief in het voorjaar van 1918.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegang wordt geflankeerd door 2 hoge pijlers uit witte natuursteen met geprofileerde kroonlijst. Het bakstenen schuilhuisje met zadeldak, gebroken fronton en rondbogige toegang is afgewerkt met witte natuursteen. Andere gebruikelijke elementen zijn het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met linden en eiken.


Aanduiding van

Is de bescherming van

The Huts Cemetery

Steenakkerstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, na de oorlog vormgegeven door E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats is omheind met een muur en afsluitingshagen. De toegang is afgebakend met hoge witte pijlers met geprofileerde kroonlijst. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en een bakstenen schuilhuis, evenals 15 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.