The Huts Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Dikkebus
Straat Steenakkerstraat
Locatie Steenakkerstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/735.1
  • OW002897

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

The Huts Cemetery

Steenakkerstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Langs de weg tussen Dikkebus en Brandhoek (Vlamertinge) stond een rij barakken (‘huts’), die tussen juli en november 1917 gebruikt werden door medische posten ('field ambulances').

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats The Huts Cemetery te Dikkebus, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats The Huts Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die aangelegd is tijdens de Derde Slag bij Ieper, toen vlakbij field ambulances ingericht waren. Vlakbij waren er artillerieposities opgesteld, wat verklaart dat maar liefst 2/3 van de 1100 begraven mannen tot artillerie-eenheden behoorde. De begraafplaats werd nog gebruikt tot aan het Duitse Lente-offensief in het voorjaar van 1918.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De toegang wordt geflankeerd door 2 hoge pijlers uit witte natuursteen met geprofileerde kroonlijst. Het bakstenen schuilhuisje met zadeldak, gebroken fronton en rondbogige toegang is afgewerkt met witte natuursteen. Andere gebruikelijke elementen zijn het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met linden en eiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.