Dickebusch Old Military Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Dikkebus
Straat Neerplaats
Locatie Neerplaats zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/736.1
  • OW002898

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dickebusch Old Military Cemetery

Neerplaats zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De 'Old Military Cemetery' werd gestart als frontlijnbegraafplaats in 1915. In mei 1940 werden er nog eens 10 Britten begraven. Op Dickebusch Old Military Cemetery liggen er nu 57 mannen begraven. De begraafplaats werd ontworpen door J.R. Truelove.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dickebusch Old Military Cemetery te Dikkebus, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Dickebusch Old Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
De eerste van 3 begraafplaatsen, die in het dorp Dikkebus aangelegd werden. De Old Military Cemetery werd gestart als frontlijnbegraafplaats en werd door gevechtseenheden gebruikt in de periode januari - maart 1915. 78 Franse graven werden na de oorlog verwijderd. In mei - juni 1940 werden nog eens 10 Britten begraven, wat het totaal brengt op 57 doden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door J.R. Truelove. Karakteristieke elementen zijn de natuurstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken en het Cross of Sacrifice. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.