Dickebusch New Military Cemetery

Gemeente Ieper
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat zonder nummer (Ieper)

Dickebusch New Military Cemetery en Dickebusch New Military Cemetery Extension

Kerkstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Dickebusch New Military Cemetery is gelegen langs de oostkant van de Kerkstraat, iets ten zuiden van de kerk. Aan de overzijde van de Kerkstraat, op de hoek van het kruispunt met de Oude Bellestraat, ligt de Extension.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dickebusch New Military Cemetery te Dikkebus, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dickebusch New Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Tweede van 3 Britse militaire begraafplaatsen in Dikkebus. De aanleg van de New Military Cemetery startte in februari 1915 toen de Old Military Cemetery bijna vol lag. Ze zou gebruikt worden tot in mei 1917, op enkele latere bijzettingen na. Nu liggen er 624 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan er 92 tot artillerie-eenheden behoorden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Dickebusch New Military Cemetery vormt op architecturaal vlak een geheel met de Extension aan de overkant van de straat: zo staat het Cross of Sacrifice op de Extension, terwijl de Stone of Rernembrance op Dickebusch New Military Cemetery geplaatst staat. Beide begraafplaatsen werden ontworpen door E. Lutyens en W.C. Von Berg en hebben een natuurstenen voormuur met bloembakken en een toegangshekken. Op de New Military Cemetery staan onder meer berken en wilgbladige eiken.