Hoeve en villa van brouwersfamilie Verheyden in parkjes

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Naast elkaar gelegen verbouwde hoeve en villa van brouwersfamilie Verheyden, gelegen in twee bij elkaar aansluitende, door bomen overschaduwde, informele parkjes. Het westelijke gebouw gaat terug op Klein Hof ter Meren, een gesloten hoeve die in de 19de eeuw verschillende keren wordt verbouwd. Midden 19de eeuw eigendom van brouwer Joseph Verheyden, die de hoeve vanaf 1878 tot een homogeen geheel ombouwt. Ten oosten van de hoeve liet brouwer Louis Verheyden tijdens de Eerste Wereldoorlog een grote, eclectische villa bouwen.

Neerlintersesteenweg 161-167 (Tienen)