Villa Van Cauwenberghe met tuin

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Dokter Paul Van Cauwenberghe liet in 1911 een villa bouwen in overeenstemming met zijn status als dorpsnotabele. De siertuin, 34 are 80 centiare groot, werd als een apart gegeven behandeld. De villa staat ernaast en sluit er slechts via de voortuin bij aan.

Ninoofsesteenweg 21 (Herne)

Is de gedeeltelijke vaststelling van

Markvallei tussen Herne en Galmaarden

Galmaarden, Tollembeek (Galmaarden), Herne (Herne)
De Mark komt uit het zuiden, nabij Edingen, en slaat ter hoogte van Tollembeek in westelijke richting af. Waarschijnlijk liep deze rivier oorspronkelijk naar het noorden. De Mark is nog steeds een belangrijke bijrivier van de Dender en heeft in het landschap een tamelijk diepe en brede vallei uitgeschuurd. Het landschap van de alluviale vallei wordt volledig ingenomen door graslanden, omzoomd door houtkanten en door aanplantingen van canadapopulieren. Ter hoogte van Tollembeek is in de vallei een parallel grachtensysteem aanwezig.