Ferme-Olivier Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Elverdinge
Straat Steentjemolenstraat
Locatie Steentjemolenstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/722.1
  • OW002884

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Ferme-Olivier Cemetery

Steentjemolenstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats werd vanaf 9 juni 1915 in gebruik genomen en werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ferme-Olivier Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ferme-Olivier Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats tussen 9 juni 1915 en 5 augustus 1917 aangelegd door de bemanning van nabijgelegen fields ambulances. Er liggen nu 408 doden uit het Verenigd Koninkrijk en 3 Duitsers begraven. Maar liefst 41 mannen van het Monmouthshire Regiment werden op 29 december 1915 gedood, toen ze tijdens een militaire parade getroffen werden door een Duitse granaat, afkomstig uit het bos van Houthulst.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door R. Blomfield en N.A. Rew, met een toegangsgebouw uit witte natuursteen, met sterk geometrische opbouwen afgewerkt met een koepel en een rechthoekige doorgang. In het verlengde van dit toegangsgebouw staat de Stone of Remembrance. Het Cross of Sacrifice staat op een verhoog in de noordwestelijke hoek, langs straatzijde.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.