Brouwerswoning Cerckel met tuin

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Brouwerswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, omgeven door brouwerstuin van 1,3 hectare in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1880 op het terrein van het voormalige Minderbroedersklooster in het centrum van Diest. Brouwerstuin met serre uit omstreeks 1881 en tot lusthuis verbouwde 18de-eeuwse infirmerie van het voormalige minderbroedersklooster.

Michel Theysstraat 2-8, 4A (Diest)

Is de omvattende vaststelling van

Brouwerswoning Cerckel

Michel Theysstraat 2-4 (Diest)
Brouwerswoning met oudere, 17de-eeuwse vleugel, circa 1860 verbouwd in neoclassicistische stijl. Tuin en herenwoning maken deel uit van één concept: een voorname stadswoning met ruim bemeten, riante tuin.

Portierswoning en poort Minderbroedersklooster

Michel Theysstraat 6-8 (Diest)
De aanwezigheid van de orde in Diest zou teruggaan tot begin 13de eeuw: een vermelding laat een reeds volledig ingericht klooster veronderstellen in 1232; de jonge orde genoot de steun van de heren van Diest. Overgebleven zijn de volgende delen: de kloosteringang, gedateerd ANNO 1762 boven de rondbooginrijpoort, en de voormalige portierswoning, een gecementeerd dubbelhuis met twee verdiepingen en zadeldak dagtekenend uit de tweede helft van de 18de eeuw.