Canada Farm Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Elverdinge
Straat Elzendammestraat
Locatie Elzendammestraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/723.1
  • OW002885

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Canada Farm Cemetery

Elzendammestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Canada Farm Cemetery werd gestart met de Mijnenslag (7 juni 1917). Volgens het huidige register liggen er 898 Britten en 9 Canadezen begraven. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Canada Farm Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Canada Farm Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tijdens de Slag bij Mesen en de Derde Slag bij Ieper, met 898 Britse en 9 Canadese doden. De meeste doden zijn gestorven in het veldhospitaal (casualty clearing station), dat in de nabijgelegen Canada Farm ingericht was. Opvallend is het hoge aantal mannen van de Royal Artillery (438) en van de Guards Division (144). Zij stierven vooral tijdens de eerste dagen van de Derde Slag bij Ieper.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton, met trapeziumvormig grondplan en achteraan afgeronde hoeken. Het Cross of Sacrifice staat centraal vooraan, als het ware op de bakstenen omheiningsmuur. De Stone of Remembrance staat op een verhoog met witte treden, centraal achteraan tegen een hoger opgetrokken achtermuur. Op de begraafplaats zijn esdoorns aangeplant, het kenteken van Canada.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.