Kasteeldomein van Steenhout

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant

Beschrijving

Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)

Is de omvattende vaststelling van

Kasteel Steenhout

Kasteelstraat 34-36, 36A (Galmaarden)
Zetel van een heerlijkheid, sedert de 17de eeuw in het bezit van de familie Steenhault. Heden is het nog een groot domein met beboomd park, neerhof, waterkasteel en kasteelhoeve.

Kasteelhoeve

Kasteelstraat 32 (Galmaarden)
Complex van bakstenen gebouwen met gepikte plint onder zwarte pannen daken, gegroepeerd rondom een ruime geplaveide binnenplaats. In zijn huidig voorkomen daterend uit begin 19de eeuw doch met een oudere kern.