Hospital Farm Cemetery

Gemeente Ieper
Deelgemeente Elverdinge
Straat Hospitaalstraat
Locatie Hospitaalstraat zonder nummer (Ieper)

Hospitaalstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Hospital Farm Cemetery is genoemd naar een boerderij die van oudsher 'Hospitaalhoeve' genoemd werd. De begraafplaats werd vooral in 1915 en 1917 gebruikt door regimenten en batterijen die aan de gevechten rond Ieper deelnamen.

De Britse militaire begraafplaats Hospital Farm Cemetery te Elverdinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Hospital Farm Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd bij de (tijdens de oorlog vernietigde) eeuwenoude Hospitaalhoeve, die tijdens de oorlog ingericht werd als medische post. De oude gebouwen van de hoeve werden tijdens een bombardement op 17 juni 1916 in de as gelegd. Vooral in 1915 en 1917 werden er veel doden begraven, door regimenten en batterijen die deelnamen aan de gevechten rond Ieper. Er liggen nu 115 Britten begraven, naast 1 burger.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Deze begraafplaats, aangelegd door N.A. Rew, heeft haar specifieke sfeer te danken aan de omgeving waarin ze is aangelegd: in een weide met populieren en knotwilgen, omgeven door een sloot en een vijver. Via een brugje kan de begraafplaats bereikt worden. Ze bevat typische elementen, zoals een Cross of Sacrifice waarachter een gebogen bakstenen muur staat. De graven liggen onregelmatig verspreid over 1 perk.