Brandhoek Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Brandhoek Military Cemetery te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Brandhoek Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Brandhaek Military Cemetery is de eerste van 3 Britse begraafplaatsen, die op het gehucht Brandhoek werden aangelegd door de aanwezigheid van medische voorzieningen. Ze werd aangelegd bij field ambulances tussen mei 1915 tot in juli 1917, toen ze vol lag en een nieuwe begraafplaats werd gestart. Nu liggen er 671 doden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een toegangsgebouw uit witte natuursteen, met sterk geometrische opbouw, met onder meer een lage koepel en toegangshekken. Het Cross of Sacrifice werd in de jaren '80, bij de aanleg van de N38 naar de zuidoostelijke hoek verplaatst. Er is eveneens een Stone of Remembrance aanwezig. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

Grote Branderstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, aangelegd vanaf mei 1915, na de oorlog ingericht naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is rechthoekig, op één afgesneden hoek na en wordt omgeven door een haag en laag muurtje. Toegangsgebouw uit witte natuursteen met smeedijzeren hek, een 'Cross of Sacrifice' en graven verspreid over twee perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.