Brandhoek Military Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Grote Branderstraat
Locatie Grote Branderstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/728.1
  • OW002890

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brandhoek Military Cemetery

Grote Branderstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats Brandhoek Military Cemetery (op het gehucht Brandhoek) is gestart in mei 1915 naast een medische post. De begravingen werden hier stopgezet in juli 1917, wegens plaatsgebrek. Volgens het huidige register liggen er nu 671 doden graven. De begraafplaats werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Brandhoek Military Cemetery te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Brandhoek Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Brandhaek Military Cemetery is de eerste van 3 Britse begraafplaatsen, die op het gehucht Brandhoek werden aangelegd door de aanwezigheid van medische voorzieningen. Ze werd aangelegd bij field ambulances tussen mei 1915 tot in juli 1917, toen ze vol lag en een nieuwe begraafplaats werd gestart. Nu liggen er 671 doden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een toegangsgebouw uit witte natuursteen, met sterk geometrische opbouw, met onder meer een lage koepel en toegangshekken. Het Cross of Sacrifice werd in de jaren '80, bij de aanleg van de N38 naar de zuidoostelijke hoek verplaatst. Er is eveneens een Stone of Remembrance aanwezig. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.