Brandhoek New Military Cemetery No 3

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Zevekotestraat
Locatie Zevekotestraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/730.1
  • OW002892

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Brandhoek New Military Cemetery No 3

Zevekotestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Gelegen langs de Zevekotestraat, tegenover huisnummer 30, op circa 100m ten zuiden van de N38, op circa 2km ten westen van de kerk van Vlamertinge. Aan de overkant van de straat ligt Brandhoek New Military Cemetery, iets meer naar het oosten toe, langs de Grote Branderstraat, ligt Brandhoek Military Cemetery.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Brandhoek Military Cemetery No 3 te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Brandhoek New Military Cemetery No. 3, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Dit is de laatste van 3 begraafplaatsen, die op het gehucht Brandhoek werden aangelegd. Ze werd gestart in augustus 1917 toen de Derde Slag bij Ieper volop woedde, de casualty clearing stations op Brandhoek heel veel gewonden te behandelen kregen en Brandhoek New Military Cemetery met plaatsgebrek kampte. No. 3 zou gebruikt worden tot in mei 1918. Bijna een kwart van de 975 doden behoorde tot een artillerie-eenheid.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. In het toegangsgebouw, dat gelijkaardig is als die op de andere 2 begraafplaatsen van Brandhoek, steekt een smeedijzeren toegangshekken dat geschonken werd door G. H. Strutt ter herinnering aan zijn zoon die hier begraven ligt. Centraal vooraan staat de Stone of Remembrance, centraal achteraan het Cross of Sacrifice. Het merendeel van de grafstenen is vervaardigd uit het grijzere Hopton Wood.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.